Kort resumé

AA086701.MXF

KORT RESUMÉ: Husrådet for alle

ALLE elever får en plads i husrådet i løbet af deres skoletid på Møllehøjskolen i Viborg. Derfor ved alle børnene også, hvordan det foregår, når der tages beslutninger om hverdagen på skolen, og de har også alle en direkte mulighed for at påvirke de ting, der sker.

Gennem syv år oplever børnene, at deres mening betyder noget, og at det er godt at deltage og ytre sig. Det giver en god træning i, hvordan man lytter til andre og selv bliver hørt.
Når man gennem et helt skoleliv opdrages til demokrati, sætter det sig spor. Det er også det, husrådet handler om.
At leve demokratiet og at opdrage børnene i en demokratisk ånd.

husmoedet_5

Lidt fakta om husrådet

  • Husrådet består af cirka 15 elever (2 fra hver klasse) plus 2 lærere / pædagoger plus skolelederen.
  • Det går på skift i klasserne, hvem der er med i husrådet.
  • Der er udskiftning hver 3-4 måned.
  • På den måde oplever ALLE skolens elever at være med i det demokratiske organ, hvor man på tværs af klasserne debatterer, hvordan tingene er indrettet. Her kan man få indflydelse.
  • Tirsdag; Husrådet mødes hver tirsdag morgen ca. 20 min. Der laves straks et referat, som to af børnene bærer rundt til alle klasserne.
  • Fredag: Husrådet fremlægger de emner, de har snakket om, for alle skolens elever og lærere ved morgensamlingen, og alle skolens elever komme med input.
    De input, som husrådet får om fredagen, tages med til næste møde om tirsdagen.

husraadet_4

 Husråd versus elevråd

Husrådet er egentlig ikke SÅ forskelligt fra elevråd på mange skoler. Men små forskelle giver store resultater.

Det vigtigste her er, at ALLE børn i løbet af skoletiden kommer til at opleve, hvordan det er at sidde med ved det bord, hvor tingene drøftes og besluttes.

Møllehøjskolens lærere og elever håber, at hjemmesiden kan inspirere andre skoler.
For vi er ikke født med at vide, hvordan demokrati fungerer og hvordan man lytter til og respekterer andre mennesker. Det er noget, man lærer. Og det er et af de vigtigste ting, børnene lærer på Møllehøjskolen.